Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Baş Dönmesi Hastalığı BPPV’nin Erken Tanı ve Doğru Tedavi Yöntemleri

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, halk arasında “baş dönmesi hastalığı” olarak bilinen BPPV’nin erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabileceğini belirtti. Kaya, yaşam kalitesinin korunmasında bu süreçlerin kritik rol oynadığını aktardı.

BPPV’nin özellikle ileri yaş grubundaki bireylerde sık görüldüğünü ve ciddi yaşam kalitesi kaybına yol açabileceğini belirten Kaya, araştırmalara göre, 70 yaş üzeri bireylerde baş dönmesi vakalarının yaklaşık yüzde 25’inin BPPV kaynaklı olduğunu ve acil servislere başvuran her 10 hastadan birinde bu duruma rastlanabildiğini söyledi.

BPPV’nin temelinde, iç kulakta bulunan ve dengeyi sağlamaya yardımcı olan otokonyaların (denge kristalleri) yerinden koparak yarım daire kanallarına girmesinin yer aldığını vurgulayan Kaya, bu durumun özellikle başın pozisyonunun değiştiği hareketlerle birlikte ani baş dönmesi, mide bulantısı ve dengesizlik gibi şikayetlere yol açabileceğini söyledi. Yatakta dönmek, başı yukarı kaldırmak ya da eğilmek gibi basit hareketler bile BPPV ataklarını tetikleyebileceğini belirtti.

BPPV’nin tekrarlama riskiyle ilgili de bilgi veren Kaya, Kore’de 332 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, düşük D vitamini seviyesine sahip bireylerde hastalığın tekrarlama oranının anlamlı şekilde daha yüksek olduğunun belirlendiğini aktararak, düzenli D vitamini takibinin önemine dikkati çekti.

Kaya, BPPV tedavisinde genellikle baş hareketlerine dayalı manevraların kullanıldığını belirterek, bu yöntemlerin çoğu vakada cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar verdiğini ve ev ortamında uygulanabilen özel egzersiz programlarının da semptomların kontrol altına alınmasında yardımcı olabileceğini ifade etti.

Baş dönmesi şikayetinin ciddiye alınması gerektiğini hatırlatan Kaya, “Baş dönmesi özellikle hareketle tetikleniyorsa mutlaka bir odyolog veya kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Erken tanı ile hastalık etkili şekilde yönetilebilir, yaşam kalitesi korunabilir” bilgisini paylaştı.

Related Posts

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay zeka nedir ? Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz! Bu konu tartışılmaya devam ediyor. 

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.