Cağ kebabı TasteAtlas’ın listesinde ilk 20’de

Hırvatistan merkezli seyahat rehberi TasteAtlas (Lezzet Atlası) 2023 yılının en iyi 100 lezzetini açıkladı. Bunlardan biri de Erzurum’un 2010’da coğrafi işaret ile tescillenen lezzeti cağ kebabı oldu.

Listede 20’nci sırada yer alan cağ kebabı, Erzurum’un yaylalarında beslenen koyunların eti ile yapılıyor. Karabiber, pul biber, reyhan ve tuz gibi baharatlar ile harmanlanan kemiksiz et, en az 48 saat buzdolabında bekledikten sonra ‘cağ’ adı verilen şişlere takılıyor. Daha sonra etler odun ateşinde pişirilip servis ediliyor.

“54 ÜRÜNÜMÜZ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI”

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, “En iyi 100 yemek arasında 20’nci olması, Erzurum’a has bu lezzetin dünya tarafından tanınması için önemli bir gelişme. Şehrimize özel ürünleri hem Türkiye hem de dünyaya tanıtmak için coğrafi işaret almaya önem veriyoruz. Şu ana kadar toplamda şehrimiz adına 54 ürünümüz coğrafi işaret tescili aldı. Hedefimiz, şehrimizi gastronomi anlamında daha da ileri noktalara getirmektir” dedi.

“CAĞ KEBABI HAK ETTİĞİ YERDE”

Cağ kebabı işletmecisi Muammer Tanhaş ise “Koyunda olan bütün lezzetler, bir cağda toplandığı için çok güzel oluyor. Bir hayvanda olan but, antrikot, pirzola, kaburga hepsi bir cağda toplanıyor. Bu da cağ kebabının lezzetini artıyor. Erzurum’un en önemli lezzetinin dünyada 20’nci olması bizi mutlu etti. Cağ kebabı, hak ettiği yerde” diye konuştu.

Öte yandan Taste Atlas’ın listesine 37’nci sıradan İskender kebap, 38’inci sıradan mantı, 60’ıncı sıradan döner, 70’inci sıradan Adana kebap, 72’nci sıradan mercimek çorbası, 77’nci sıradan Hünkar beğendi, 89’uncu sıradan tombik döner, 79’uncu sıradan kokoreç girdi.

Kokoreç ise listede Yunanistan lezzeti olarak ‘kokoretsi’ adıyla yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir