Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

Hamaney’den ‘yanan ABD bayrağı’ ile açıklama: Biz kimseye zarar vermedik, kimsenin saldırısına da boyun eğmeyiz!

Hamaney’den ‘yanan ABD bayrağı’ ile açıklama: Biz kimseye zarar vermedik, kimsenin saldırısına da boyun eğmeyiz!

AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail için en büyük tehdit Netanyahu’dur

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunarak İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilişkin konuştu. İsrail’in İran’a saldırması gayrimeşru olduğunu ve İran’a yapılan her saldırıyı kınadıklarını belirten Çelik, “Nükleer tehlike ortaya çıkıyor. Ve bu Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasından daha tehlikeli bir durum.” ifadelerini kullandı. İsrail için en büyük tehdidini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğunu ifade eden Çelik, “Kimsenin başka bir ülkeye saldırarak rejim değişikliğinden bahsetmesi olamaz. Rejim değişikliğinden bahsetmek, bir saldırıyı rejim değişikliğine kaydırmak asla kabul edilemez.” dedi.

İsrail İran gerilimi küresel silahlanma yarışını arttıracak: Uzman isim süreci değerlendirdi

Uluslararası ilişkiler uzmanları, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmaların ardından ülkeler arasında yeni bir silahlanma yarışının başlayacağına işaret etti.

Bülent Arınç: Bahçeli bu sözleri nasıl söyler inanamadım!

Yeni süreçle ilgili DEM Parti’nin etkinliğinde konuşan Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ekim ayındaki konuşmasının yeni sürecin başlangıcını oluşturduğunu belirtti. Arınç, “Bahçeli’nin konuşması çalışmadığımız yerden geldi, şaşırdım” dedi.

Son Dakika… Trump, ABD’nin İran’a saldırısı sonrası ulusa seslendi

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki üç nükleer tesise düzenlenen hava saldırısının ardından (TSİ) 05.00’te ulusa sesleniş konuşması yaptı. Trump, saldırının başarılı geçtiğini belirterek, “Bu, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve dünya için tarihi bir an” dedi.

Balıkesir’de Hasan İmamoğlu’nun evinin etrafında ikinci kez arama!

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’nun Balıkesir’deki evinin etrafındaki arazide ikinci kez arama yapıldı.