Bayburt’un Tel Helvası Geleneği
Bayburt’un yöresel tatlıları arasında özel bir yere sahip olan tel helvası, Ramazan ayında iftardan sonra vazgeçilmez bir lezzet haline gelmiştir.
Bayburt’ta tel helvası yapımı oldukça zahmetli bir süreçtir. En az 6 kişinin bir araya gelerek kolluk kuvvetiyle çektiği tel helva, 2.5 saate kadar süren bir emek isteyen bir işlemdir.
Yöresel lezzet için bir araya gelen Başçımağıl köyü sakinleri, asırlık geleneği olan tel helvasını türküler eşliğinde çekerler. Eksi 20 derece soğukta dahi saatlerce süren bu işlem, sonunda dakikalar içinde tüketilen bir tatlı ortaya çıkarır.
Tel helvası yapımı için su, şeker, un ve limon suyu kullanılır. Öncelikle su ve şeker soba üzerinde kaynatılır, ardından limon suyu eklenerek kıvam alması sağlanır. Şeker iyice yağlandıktan sonra köy sakinleri tarafından sini üzerinde çekilir ve şekil verilir. Bu esnada türküler eşliğinde çekilen tel helvası, iftar sonrası Bayburt’un en sevilen tatlılarından biri haline gelmiştir. – BAYBURT
More Stories
Efkan Ala Alevi Vakıfları ile Görüştü
Vali Aydoğdu POMEM Öğrencileriyle Sahurda Buluştu
Özgür Özel, Gençlik Kolları üyesi gençleri ziyaret etti