Çocukluk dönemi aşı takvimi değişti; 6 hastalığa karşı tek aşı uygulanacak

Sağlık Bakanlığı, Çocukluk Dönemi Aşı Takviminde Değişikliğe Gidiyor

Sağlık Bakanlığı, çocukluk dönemi aşı takviminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Artık çocuklara 6 farklı hastalığa karşı tek bir aşı yapılacak. Bakanlığın yazılı açıklamasına göre, Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan Hepatit B aşısı ile 2008 yılından bu yana uygulanan 5 bileşenli karma aşı yerine 6 bileşenli karma aşının uygulanması planlanıyor. Değişiklik, 14 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

‘Karma Aşı Ücretsiz Olacak’

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılacak olan 6 bileşenli karma aşı uygulaması ile çocuklar, Difteri, Tetanos, Boğmaca, çocuk felci (Polio), Hemofilus İnfluenza Tip B, Hepatit B gibi hastalıklara karşı tek bir enjeksiyonla bağışıklanacaklar. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan bu aşılar, Türkiye genelindeki tüm Aile Sağlığı Merkezleri ve ilgili sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanacak. Geçmişte 5 bileşenli karma aşı ile aşılanmış olan çocuklar, devam dozları için 6 bileşenli karma aşıya geçiş yapacaklar ve ek bir aşıya gerek kalmayacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

102 yaşındaki bilim insanı, uzun ömrünü genlere değil bu kurala borçlu

Genetik faktörlerin uzun yaşam üzerindeki etkisi sıkça tartışılırken, 102 yaşındaki bilim insanı kendi ömrünü genlerine değil, uyguladığı özel bir kurala borçlu olduğunu söylüyor. Yıllardır bilim dünyasında aktif olan ve sağlığını koruyarak üretkenliğini sürdüren bu uzman, yaşlanmaya dair geleneksel yaklaşımlara meydan okuyan bir yaşam tarzı benimsediğini belirtiyor.

Kalp krizi sandı, grip çıktı! Uykudan uyandıran sancı: ‘Genç ölümlerin gizli faili’

Üniversite birinci sınıf öğrencisi olan, sigara kullanmayan ve düzenli spor yapan 19 yaşındaki Arın Kıraç, bir sabah göğsündeki şiddetli ağrıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini sandı. Ölüm korkusuyla hastaneye kaldırılan genç adama, yapılan tetkiklerin ardından ‘kalp gribi’ teşhisi konuldu. İlk kez adını duyduğu bu hastalıkla yaşadığı o korku dolu anları ve yaşadıklarını, SEN ANLAT okuyucuları için anlattı.

Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlar, yaz aylarında artan kene vakalarına karşı uyarıyor: Ateş, morluk ve diş eti kanaması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.