KOAH en sık görülen 3’üncü ölüm nedeni: 40 yaş üstü 5 kişiden birinde görülüyor!

Prof. Dr. Ege Güleç Balbay: KOAH Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ege Güleç Balbay, KOAH hastalığının kökenleri ve belirtileriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Güleç Balbay’a göre, iklim değişikliği ve hava kirliliği, KOAH hastalığını tetikleyen etkenler arasında. Hastalığı, nefes alıp vermede zorluk çeken, kalıcı solunum sorunlarına sebep olan ve kontrol edilebilen bir akciğer rahatsızlığı olarak tanımladı.

Balbay’a göre, mikrobik olmayan sebeplerle iltihaplanan hava kesecikleri balon gibi genişleyip daralır ve bu durum, kirli hava nedeniyle akciğerlerde kalıcı hasara yol açabilir.

“KOAH 40 Yaş Üstü Kişilerde Sık Görülüyor”

Prof. Dr. Balbay, 40 yaş üstü her beş kişiden birinde KOAH olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de solunum hastalıklarına bağlı ölümlerin üçüncü sıradaki sebebinin kronik obstrüktif akciğer hastalığı olduğunu belirtti. KOAH’ı belirten başlıca belirtilerin nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma olduğunu ifade eden Balbay, bu rahatsızlığın tedavi edilmezse semptomların artabileceğini ve yaşam kalitesinin azalabileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Balbay, sigara, tütün ürünleri kullanımı, mesleki toz ve gazlara maruz kalma, hava kirliliği, organik yakıtların dumanının solumu ve orman yangınlarına maruz kalmanın KOAH risk faktörleri arasında yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Güleç Balbay, hastalığın erken teşhisini engelleyen sağlık sorunlarına zamanında başvurulmamasının vurgusunu yaparak, KOAH’ın nefes ölçüm testi gibi basit bir testle teşhis edilebileceğini belirtti.

“Sigarayı Bırakmak İlk Adım”

Balbay, KOAH’ın tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu ve sigarayı bırakmanın KOAH tanısı alanlar için ilk adım olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ege Güleç Balbay, KOAH’lı hastaların tütün kullanımını bırakmaları, toz ve gaz içeren ortamlardan kaçınmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerektiğini belirtti. Hava kirliliğinin azaltılmasının KOAH gelişimini engellediğini söyleyen Balbay, KOAH hastalarının dış mekan aktivitelerini hava kalitesine göre planlamaları gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Güleç Balbay, küresel iklim değişikliğinin KOAH hastalarını etkilediğini ve hava kirliliğinin erken ölümlere yol açabileceğini belirterek, temiz hava ve akciğer sağlığının korunması gerektiğine dikkat çekti.

“Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım”

Balbay, bu yıl Dünya KOAH Günü’nde ‘Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım’ temasıyla temiz hava ve akciğer sağlığının önemine vurgu yapıldığına işaret etti. Sağlıklı bir yaşam için tütün kullanmamayı, çevreyi temiz tutmayı, düzenli beslenmeyi, egzersiz yapmayı, aşı olmayı ve iklim değişikliğine duyarsız kalmamayı önerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir