İstanbul değil, İzmir değil… Konutta yatırımcısına tek bir şehir kazandırdı

Türkiye’de Konut Fiyatları Reel Anlamda Düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Nisan ayına ait konut fiyat endeksi (KFE) sonuçları açıklandı. Verilere göre, ülke genelinde konut fiyatları nominal olarak artış gösterdi ancak enflasyon etkisinden arındırıldığında birçok şehirde reel anlamda düşüş yaşandığı belirlendi. Ankara ise yatırımcısına reel kazanç sağlayan şehirler arasında yer aldı.

Reel Değerler Geriledi

Nisan ayında konut fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttı. Ancak enflasyondan arındırıldığında bu artış yüzde 1,5’e geriledi. Yıllık olarak bakıldığında ise konut fiyatları nominal olarak yüzde 32,9 artarken reel olarak yüzde 3,6 düştü.

Sadece Ankara Reel Getiri Sağladı

İllere göre incelendiğinde, Türkiye genelinde konut yatırımının sadece Ankara’da enflasyona karşı kazanç sağladığı görüldü. Başkentte yıllık reel getiri yüzde 2,9 olarak gerçekleşirken, İstanbul’da konutlar yüzde 2,5, İzmir’de ise yüzde 5,1 oranında reel değer kaybına uğradı.

En Fazla Değer Kaybı Yaşanan Şehirler

Verilere göre, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinde reel anlamda en fazla değer kaybı yaşandı. Bu illerde yıllık reel kayıp oranı yüzde 9,3 olarak ölçüldü. Diğer şehirlerdeki reel değer kayıpları ise şu şekilde sıralandı:

  • Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane: %-8,2
  • Edirne, Tekirdağ, Kırklareli: %-7,9
  • Konya, Karaman: %-7,5
  • Antalya, Isparta, Burdur: %-6,9

Doğu ve Güneydoğu’da Değer Kaybı Sınırlı

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde fiyatların reel olarak en az gerilediği belirlendi. Doğu Anadolu illerinde yıllık nominal fiyat artışı yüzde 37,5 olurken reel kayıp yüzde 0,3 seviyesinde kaldı. Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 35’lik nominal artışa rağmen, reel olarak yüzde 2 düşüş yaşandı.

Dolar Bazında Güçlü Kazançlar

İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin analizlerine göre, konut fiyatları dolar bazında da önemli yükseliş gösterdi. Eylül 2018’den bu yana fiyatlar dolar cinsinden nominal olarak yüzde 163,8 arttı. ABD enflasyonundan arındırıldığında ise artış yüzde 107,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, uzun vadeli yatırımcılar için konutun döviz bazında güçlü bir araç olmaya devam ettiğini gösterdi.

Related Posts

Kasayı böyle doldurmuşlar: Cezalar bir yılda yüzde 115 arttı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılının ilk dört ayında vatandaşlara 76 milyar 320 milyon liralık ceza kesti. Bu veri geçen senenin aynı dönemine kıyasla bir yılda cezaların yüzde 115,4’lük arttığını gösteriyor. Yılın ilk ayında bu para toplanırken …

Merkez patinajda: Gelen yaktığına yetmiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervlerinin 16 Mayıs ile sona eren bir haftalık dönemde yaklaşık 1,3 milyar dolar artış gösterdiği hesaplandı. Böylece üst üste ikinci haftada artış yaşanmış oldu. ForInvest Haber’in TCMB verilerinden …

Rekabet Kurulu, 3 şirket hakkında soruşturma başlattı

Rekabet Kurulu şirketlere yönelik soruşturmalarına devam ediyor. Bu kez radara mobilya üretiminde yaygın kullanılan MDF ve yonga levha sektöründe faaliyet gösteren 3 şirket girdi. Çamsan Entegre Ağaç Sanayi, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Kronospan …

Mevduat faizinde yüksek oranlar sabit: Banka banka 1 milyon TL’nin getirisi belli oldu

Mevduat faizleri, üç hafta önce ulaşılan yüzde 53 seviyesini koruyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ile birlikte piyasada faiz zirvesi görülmüş olabilir. Peki şu an en yüksek faiz hangi bankada veriliyor ve 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi ne kadar? İşte ayrıntılar…

Çinli devin ayak sesleri: Mercedes BMW’yi solladı

Küresel çapta alışılan lüks otomobil markaları arasında yer alan Mercedes ve BMW son zamanlarda Çinli rakipleri karşısında büyük güç kaybetmeye başladı.

Sıfır otomobil fiyatlarının ucuzlaması için 2 adım kaldı

Otomobil sektöründe faiz indirimi umudu başladı. Sektör yetkilileri otomobil fiyatlarının düşmesi için faiz indirimi ve vergi baremlerindeki güncellemelerin yapılması gerektiğini söyledi.