İsviçre’nin tahtını elinden aldı! Dünya zenginlerinin altın stoku bu kasalarda

Zenginlerin Altın Yatırımları Singapur’a Kayıyor

Ekonomik ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde, dünyanın en zenginleri altın yatırımlarını farklı bölgelere kaydırıyor. Singapur, özellikle artan belirsizlik ortamında güvenli bir liman olarak tercih edilirken, bu durum İsviçre’nin uzun süredir sahip olduğu “altın kasası” ünvanını tehdit ediyor.

Singapur, Asya’nın Parlayan Yıldızı Haline Geldi

CNBC’nin raporuna göre, ABD-Çin gerginliği, olası ticaret savaşları, siyasi belirsizlikler ve Trump’ın yeniden adaylığı gibi etkenler, milyarderleri altınlarını daha güvenli ülkelere taşımaya itiyor. Burada Singapur öne çıkıyor. Şehir devletinde bulunan 6 katlı “The Reserve” adındaki tesis, 1.5 milyar dolarlık altın ve gümüş stoğuyla dikkat çekiyor.

Fiziki Altın Saklama Talebi %88 Arttı

2025’in ilk dört ayında, fiziki altın ve gümüş saklama talebi bir önceki yıla göre %88 arttı. Aynı dönemde altın satışlarında ise %200’ün üzerinde bir artış yaşandı ve bu artışın %90’ı Singapur dışından yapılan yatırımlardan kaynaklandı.

Uzmanlara göre, ultra zenginlerin fiziksel altına yönelmesinin arkasında, karşı taraf riskinden kaçınma isteği yatıyor. 2023’te yaşanan Silicon Valley Bank krizinden sonra, bankalara olan güvenin azalmasıyla yatırımcılar, altınlarını fiziksel olarak sahiplenmek istiyor.

Doğu’nun Finans Merkezi Olarak Singapur

Singapur’un güçlü altyapısı, siyasi istikrarı ve coğrafi avantajı, zenginlerin tercihini belirlemekte etkili oluyor. Artık “Doğu’nun Cenevre’si” olarak anılan şehir devleti, zenginlerin altınlarını sakladığı üç merkezden biri haline geldi ve İsviçre’ye ciddi bir rakip oluşturuyor.

Uzmanlara göre, kısa vadeli yatırımcılar için fiziki altın yatırımı maliyetli olabilir, ancak uzun vadeli güvenliği öncelikli kılanlar için Singapur’daki kasalar, servetlerini korumak isteyen zenginlerin tercihi haline gelmiş durumda.

Related Posts

İşçilerin beklediği ek ödeme tarihleri belli oldu

Kamu işçilerine 2025 yılı ilave tediye ödeme tarihleri Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi. Karara göre, devlet ve bağlı kurumlarda çalışan işçilere ilave tediyen ödemeleri iki taksitte yapılacak. Ödemelerin ilk yarısı Kurban Bayramı öncesi …

Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem 2 Haziran’da başlıyor

Akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinden akaryakıt satışları 2 Haziran itibarıyla başlayacak.

500 büyük şirketin 111’i gıda işliyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 araştırmasının sonuçları açıklandı.

Kuraklıkla boğuşan çiftçi bu yıl buğday fiyatının yüksek açıklanmasını istiyor

Kuraklık nedeniyle Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da birçok tarlada hasat yapılamayacak. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi, çiftçinin üretime devam edebilmesi için buğday alım fiyatının 14-15 lira seviyesinde açıklanması gerektiğini vurguladı. Henüz fiyat açıklamayan iktidara, üretici kesiminden beklenti büyük.

Tarımda yüzde 50 hibe desteği! Çiftçilerin yüzünü güldürecek haber: Son başvuru tarihi belli oldu

Kocaeli’de çiftçilere yüzde 50 hibeli anahtar teslimi modern sera kurulumu desteği veriliyor. Destek için üreticilerden talepler alınmaya başlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, verdiği tarımsal desteklerle üreticilerin yüzünü güldürmeye devam …

Bakan Bayraktar duyurdu: Osman Gazi doğal gaz üretimini iki katına çıkaracak

Bakan Bayraktar “Osman Gazi, 2026’da Karadeniz’de göreve başlayacak ve mevcut doğal gaz üretimimizi iki katına çıkaracak. Böylece günlük 20 milyon metreküplük üretimle 8 milyon hanemizin doğal gaz ihtiyacını Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılayacağız.”