Türkiye’de Numara Taşıma İşlemleri Rekor Seviyede!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre, 2024 yılının sonuna kadar Türkiye’de toplam 190 milyon numara taşıma işlemi gerçekleşti. Yüksek abonelik ücretleri sebebiyle müşteriler operatör değişikliğine yöneliyor. Aynı tarifeyi eski müşterilere yeni müşterilere göre iki kat fazla fiyatla sunan GSM operatörleri, müşteri sadakatsizliğine sebep oluyor. Taahhüt süresi dolan müşteriler, yüksek faturalarla karşılaştıklarında daha uygun fiyatlar sunan başka operatörlere geçiş yapmaya yöneliyor. Bu durumla birlikte Türkiye’de numara taşıma işlemleri Avrupa’nın 4 katına çıktı.
Yeni Aboneye 200 TL, Eski Aboneye 400 TL!
Ekonomim’de yer alan habere göre, yeni abonelere en düşük fatura ortalama 200 TL iken, eski abonelerin faturaları ortalama 400 TL’ye kadar çıkabiliyor. Uzmanlara göre operatörlerin fiyat stratejilerini gözden geçirmesi gerekiyor. Kısa vadede tüketiciler lehine olsa da uzun vadede hizmet kalitesi ve altyapı yatırımları olumsuz etkilenebilir.
Mobil Kullanıcı Geliri Avrupa Ortalamasının Gerisinde
Mobil Kullanıcı Başına Ortalama Gelir oranı, Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde olduğunu gösteriyor. Mobil hizmetler yıllık bazda %76 artarak 130 liradan 230 liraya yükseldi. Bu artışın sebebi, kur farkları ve özellikle yüksek veri tüketimiyle gelen faturalı tarife büyümesi olarak açıklanıyor.
Faturasız Aboneler Azalırken, Faturalı Aboneler Artıyor
BTK raporuna göre, faturalı abone sayısı faturasız abonelere göre daha hızlı artış gösteriyor. Faturalı hat kullanıcı sayısı bir yılda %15,8 oranında artarak 8,6 milyon kişiye ulaştı ve toplamda 62,9 milyon faturalı abone bulunuyor. Faturalı aboneler, yüksek veri kullanımı ve uzun süreli müşteri bağlılığı gibi sebeplerle operatörler tarafından teşvik ediliyor. Artan mobil internet kullanımıyla birlikte, özellikle 10 GB ve üzeri internet paketleri daha fazla tercih ediliyor.