Gurme Tuzlar: Sofraların Yeni Gözdesi

Gurme Tuzlar Yemeklerde Fark Yaratıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun’un yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde üretilen 50 farklı tuzu inceledi. Ercoşkun, gurme tuzların yeni bir trend haline geldiğini belirtiyor.

Ercoşkun’un tuz uzmanı olarak yaptığı açıklamaya göre, gurme tuzlar sadece lezzet değil, aynı zamanda dokunuş, görsellik ve aroma arayanların tercihi haline geldi. Bu özel tuzlar klasik tuzun ötesine geçerek sofralarda fark yaratıyor.

Gurme tuzlar; deniz, kaya, flake, aromalı ve mineral zengini tuzları kapsayan özel bir grup oluşturuyor. Bu tuzlar yemeklere sadece tuzluluk değil; tat derinliği, görsel cazibe ve doku kazandırıyor.

Ercoşkun’un belirttiğine göre, gurme tuzlar içerdikleri eser minerallerle lezzeti tabakalaştırır. Ayrıca kristal boyutu ve yapısı yemeğin tadını daha uzun ve zengin hissettiriyor.

50 farklı tuzu laboratuvar ortamında incelediğini söyleyen Ercoşkun, Fransız Fleur de Sel, Guerande, Maldon, Himalaya, Çankırı, Kala Namak gibi tuzlardan örnekler veriyor.

Gurme tuzlarının kilosunun 4 bin 700 TL’ye kadar çıktığını belirten Ercoşkun, Guerande ve Maldon tuzunun dünyanın en pahalı tuzları olduğunu ifade ediyor.

Ercoşkun, gurme tuzların yemek piştikten sonra üzerine eklendiğini ve renk, koku gibi özellikler taşıdığını vurgulayarak, çeşitli ülkelerden örnekler veriyor.

Yemek yapımında kullanılan gurme tuzlarının farklı tatlar oluşturduğunu belirten Ercoşkun, Türkiye’de de benzer tuzların bulunduğunu ve bunların yüksek mineralli olduğunu söylüyor.

Ercoşkun’un açıklamalarına göre, gurme tuzları yemeklerin bitirme tuzu olarak kullanılıyor ve yemeğin görüntüsü ve tadını oluşturuyor. Ağızda yavaş eriyen kalın ve gevrek kristalleriyle yemeğe estetik ve tat katıyor.

Çankırı tuzunun özelliklerinden de bahseden Ercoşkun, tuzun saf yapısına ve mikroplastik içermemesine dikkat çekiyor. Coğrafi işaretli olan Çankırı tuzlarını tercih etmenin önemine değiniyor. – BURSA

Related Posts

CHP Milletvekili Gürer: Fabrikalar icrada, şirketler konkordatoda

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki ekonomik sorunlar nedeniyle kapanan iş yeri sayılarına dikkat çekti. Gürer, “Ekonomik sorunların artması yanında üretim tesisleri birer birer icradan satılıyorsa, bu artık yaşanan sorunların dar boğazın acı bir yansımasıdır. 2025 yılının ilk 6 ayında toplam 2776 firma konkordato talebinde bulundu. ” dedi.

İpsala Pirinçli Mantısı Tescillendi

İpsala’nın yerel lezzeti ‘pirinçli mantı’, coğrafi işaretle koruma altına alındı.

Çocuklar Savaş Sonrası Ailelerini Destekliyor

Şam’da savaş sonrası çocuklar, Hamidiye Çarşısı’nda soğuk meşrubat satarak ailelerine destek oluyor.

Türkiye’nin et kralı iflasın eşiğinde!

Türkiye’nin önde gelen et üreticilerinden Seret ve şirket ortağı Servet Bekar’a mahkeme tarafından 1 yıl iflas koruması verildi.

Operatörlerin şok eden stratejisi! Yeni müşteriye 200 eskisine 400 TL!

Son yıllarda GSM operatörlerinin fahiş faturalandırma sistemi müşterilerin sürekli değişmesine neden oldu. Özellikle yeni müşteriye daha uygun fiyatlarla paketler sunulması ancak eski müşteriye daha pahalı sınırlı seçenekler verilmesi vatandaşları sürekli numaralarını taşımasına neden oldu. Bazı operatörler yeni müşterilerine 200 lira teklif sunarken eski müşterilerine 400 liraya satıyor.

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir