Kamu işçisinin zammı yüzde 39’a çıkacak

Kamu Çerçeve Protokolü Görüşmeleri İlerliyor

Kamu Çerçeve Protokolü müzakerelerinde, işçilerin eylemleri sonucunda grev kartını göstermesiyle zam oranı yüzde 24’e yükseltildi. Sendikaların talebi yüzde 50 iken, ek taban ücretlere seyyanen artışla birlikte ilk 6 ay için yapılacak zam oranı yüzde 39’a çıkacak. İşçilerin teklife verdiği yanıt ise bu hafta açıklanacak.

7 Aylık Süreç Devam Ediyor

600 binden fazla kamu işçisi, ücret ve sosyal hak artışlarının belirleneceği kamu çerçeve protokolü görüşmelerinin 7 aydır sonuçlanmasını bekliyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) tarafından sunulan taslak teklifle başlayan süreçte, iktidar yüzde 16 teklif ile masaya oturmuştu. İkinci teklif yüzde 17, üçüncü teklif ise yüzde 24’e revize edildikten sonra işçi haklarını aramak için bir dizi eylem gerçekleştirmişti. Yapılan açıklamada Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, iş yerine özgü sorunların çözülmesinin önemli olduğunu belirtirken, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert de çalışanların memnuniyetini sağlamak için çaba göstereceklerini ifade etti.

Seyyanen Zam ve 6 Aylık Zam Oranı

Türk-İş’e bağlı sendikalar, işçilere yüzde 24 protokol zammı ve 1.400 TL altındaki günlük brüt ücretlerin artırılmasını, üst ücretlere ise 40 TL seyyanen zam yapılacağını duyurdu. İşkollarına göre farklılık gösterecek yüzde 3 veya yüzde 7’lik zam, seyyanen zam, yüzde 24 protokol zammı ve yüzde 3.8’lik enflasyon farkı ile birlikte işçinin ilk 6 aydaki zam miktarı yaklaşık yüzde 39 olacak. İkinci ve sonraki 6 aylarda enflasyon oranında zamların uygulanması planlanıyor.

Refah Payı Talebi

Öte yandan, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının ortak taslağında, günlük en düşük ücretin 1.800 TL’ye yükseltilmesi, sonrasında 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, sonraki iki dönem için ise yüzde 25’er zam yapılması ve yüzde 10 refah payı verilmesi talep ediliyordu. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, yeni teklif hakkında bu hafta değerlendirmelerin yapılacağını belirtirken, kamu işçilerinin belirlenecek çerçeve protokolünü merakla bekledikleri biliniyor.

Related Posts

CHP Milletvekili Gürer: Fabrikalar icrada, şirketler konkordatoda

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki ekonomik sorunlar nedeniyle kapanan iş yeri sayılarına dikkat çekti. Gürer, “Ekonomik sorunların artması yanında üretim tesisleri birer birer icradan satılıyorsa, bu artık yaşanan sorunların dar boğazın acı bir yansımasıdır. 2025 yılının ilk 6 ayında toplam 2776 firma konkordato talebinde bulundu. ” dedi.

İpsala Pirinçli Mantısı Tescillendi

İpsala’nın yerel lezzeti ‘pirinçli mantı’, coğrafi işaretle koruma altına alındı.

Çocuklar Savaş Sonrası Ailelerini Destekliyor

Şam’da savaş sonrası çocuklar, Hamidiye Çarşısı’nda soğuk meşrubat satarak ailelerine destek oluyor.

Gurme Tuzlar: Sofraların Yeni Gözdesi

Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, gurme tuzların lezzet ve estetik katma değerini inceledi.

Türkiye’nin et kralı iflasın eşiğinde!

Türkiye’nin önde gelen et üreticilerinden Seret ve şirket ortağı Servet Bekar’a mahkeme tarafından 1 yıl iflas koruması verildi.

Operatörlerin şok eden stratejisi! Yeni müşteriye 200 eskisine 400 TL!

Son yıllarda GSM operatörlerinin fahiş faturalandırma sistemi müşterilerin sürekli değişmesine neden oldu. Özellikle yeni müşteriye daha uygun fiyatlarla paketler sunulması ancak eski müşteriye daha pahalı sınırlı seçenekler verilmesi vatandaşları sürekli numaralarını taşımasına neden oldu. Bazı operatörler yeni müşterilerine 200 lira teklif sunarken eski müşterilerine 400 liraya satıyor.