Irak, Türk limonuna talepte Rusya’yı geride bıraktı

Limon İhracat Kısıtlaması Kaldırıldı: Limon Fiyatları Yükselişte

Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Adana, Mersin ve Hatay’da yaşanan don olayları sebebiyle limon ihracatı geçici süreliğine durdurulmuştu. Ancak, limon sektörü temsilcilerinin talepleri değerlendirildikten sonra ihracat kısıtlaması kaldırıldı. Türkiye genelinde iç pazar dengesi göz önünde bulundurularak fiyatlar takip edilecek.

Son yıllardaki limon ihracatı büyük bir önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl limon ve tatlı limon ihracatı 361 milyon doları buldu, bu da Türkiye’nin toplam ihracat gelirini artıran önemli bir kalemi oluşturuyor.

2020’den Bu Yana Limon İhracatı Değişimleri

  • 2020: 271.4 milyon dolar
  • 2021: 292.1 milyon dolar
  • 2022: 271 milyon dolar
  • 2023: 357.8 milyon dolar
  • 2024: 361 milyon dolar

Özellikle Irak’a yapılan limon ihracatında önemli bir artış göze çarpıyor. Irak, son yıllarda limon ihracatında Rusya’nın önüne geçerek en çok ihracat yapılan ülke konumuna yükseldi. Bu durum Türkiye’nin ticaret politikalarında da belirgin bir değişimi işaret ediyor.

Limonda ithalata da yer verilmekte. Son beş yılda 9.2 milyon dolarlık ithalatın yapıldığı sektörde, Türkiye’nin dengeli bir ticaret politikası izlendiği görülüyor.

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, depolardaki limon stokları hakkında bilgi verirken, iç piyasanın ve ihracatın karşılanması için ellerinde yaklaşık 500 bin ton limon bulunduğunu belirtti. Sektör temsilcileri, fiyat artışlarına karşı sıkı denetimler çağrısında bulunurken, Ticaret Bakanlığı’nın alınan önlemleri desteklediğini dile getirdi.

2020-2024 ve Ocak-Şubat 2025 dönemlerine ait limon ve tatlı limon ticaretine ilişkin veriler aşağıdaki gibidir:

  • Limon ve Tatlı Limon
  • 2020: İhracat 271.4 milyon dolar, İthalat 1.2 milyon dolar
  • 2021: İhracat 292.1 milyon dolar, İthalat 1.7 milyon dolar
  • 2022: İhracat 271 milyon dolar, İthalat 2.3 milyon dolar
  • 2023: İhracat 357.8 milyon dolar, İthalat 2.5 milyon dolar
  • 2024: İhracat 361 milyon dolar, İthalat 1.5 milyon dolar
  • Ocak-Şubat 2025: İhracat 95.1 milyon dolar, İthalat 154.5 bin dolar

Related Posts

Enflasyonu düşürmek için bel bağlamışlardı: Yabancı kaçıyor, borç büyüyor

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporunda, iktidarın reel sektörü çok büyük kur zararıyla karşı karşıya bıraktığına dikkat çekildi. “Faiz sebep enflasyon sonuç” politikasının reel sektörde milyarlarca liralık kur zararına yol açtığı anımsatılan …

Güçlü kadın için 200 milyon euro fon

“Dünyayı harekete geçiren güzelliği oluşturmak” vizyonuyla sosyal ve çevresel ihtiyaçlara yanıt veren L’Oréal Grup, bu kapsamda kurduğu 200 milyon euroluk fonlarla, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık konularında küresel çapta farkındalık oluşturmaya devam ediyor.

19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

19 Mart hasarı büyürken, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı. Tüm güven endeksleri dipte olurken, tablonun faturası yine halkı kesilecek.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir