Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Doğu Karadeniz Mineralli Suları ve Sağlık

Doğu Karadeniz, muhteşem doğasıyla olduğu kadar zengin yer altı su kaynaklarıyla da dikkat çekiyor. Kentte böbrek taşı, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları gibi şikayetleri olan yerli ve yabancı turistler, mineralli suların bulunduğu kaynaklara ilgi gösteriyor. Bu sular halk arasında “şifalı su” ya da ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle “acı su” olarak da anılıyor.

Bölgede çıkan düşük debili mineralli suların tüketimine ilişkin uzmanlar, tarım alanlarından uzak, belgeli ve analizi yapılmış suların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Trabzon’da 20 Kaynak Tespit Edildi

KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Gültekin, doğal su kaynaklarının içerik analizleri yapılmadan kullanılmasının sağlık açısından riskli olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının kullanım alanlarına dikkat çekiyor. Trabzon’da yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 kaynağın varlığı tespit edilmiş. Ancak birçoğunun debi ve boşalım açısından yetersiz olduğu belirlenmiş.

‘Sağlık Açısından Dikkat Edilmeli’

Maden sularının rastgele ve kontrolsüz şekilde tüketilmesine karşı çıkan Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analiz edilip özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Su içerisinde bulunan iyonlar, ağır metaller ve zararlı parametreler sağlık açısından risk oluşturabilir, bu yüzden kullanmadan önce dikkatle incelenmeli.

‘Su Kaynaklarının Kontrolü Önemli’

Gültekin, su kaynaklarının gelecekte daha da değerli hale geleceğine dikkat çekerek, bölgedeki su kaynaklarının kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Su kaynaklarının analiz edilmesi ve doğru kullanılmasının önemine değinen uzmanlar, yöre halkının bilinçli bir şekilde suyu tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Doğal ve Şifalı Suların Tüketimi’

Bölgede şifalı su içen Ayfer Demireren, doğal ve şifalı olduğuna inanarak yıllardır bu suyu kullanıyor. Köylerde bulunan kaynak sularının analiz edilmeden içilmemesi gerektiğini belirten Coşkun Komar ise su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımının önemini vurguluyor.

Related Posts

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay zeka nedir ? Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz! Bu konu tartışılmaya devam ediyor. 

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.