Sırakaya’nın Suriye Temasları

“`html

AK Parti Heyeti Suriye’yi Ziyaret Etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, Suriye hükümetiyle gerçekleştirdikleri görüşmelerde, terör gruplarına karşı duruş sergileneceğini ve silahlı grupların Suriye Milli Ordusu’na silahlarını teslim etmesinin şart olduğunu belirtti.

Sırakaya, 22-25 Ocak tarihlerinde AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Fevzi Şanverdi, Uluslararası Demokratlar Birliği Genel Başkanı Kenan Aslan ve iş insanı Mustafa Aslan ile birlikte Suriye’yi ziyaret ettiklerini açıkladı.

İlk olarak İdlib, ardından Halep, Hama, Humus ve Şam şehirlerini gezdiklerini belirten Sırakaya, ziyaret sırasında detaylı ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Sırakaya, Suriye’nin yerel yöneticileri ile yaptıkları toplantılarda şehirler hakkında kapsamlı bilgi alma fırsatını bulduklarını vurguladı. Etnik ve mezhepsel azınlıklarla da görüşme şansı elde ettiklerini ekledi. Eski Şam’da Patrik Vekili Piskopos Romanos Hanna ve Patrik Yardımcısı Piskopos Musa ile de bir araya geldiklerini ifade etti.

Görüşmelerin İçeriği

Sırakaya, Suriye’deki yerel halk ve azınlık gruplarıyla yaptıkları görüşmelerin yanı sıra devlet yetkilileriyle de önemli temaslarda bulunduklarını söyledi. Geçmişte 61 yıllık Baas rejimi altında çeşitli kesimlerin mağdur olduğunu ve bireyler arasında düşmanlık uyandırıldığını gözlemlediklerini aktardı. Bu nedenle, geçmişte yaşanan travmalar dolayısıyla bazı insanlar geleceğe dair kaygılarını dile getirmiş durumda.

AHmet Şara, Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani ve diğer devlet yetkilileri arasında bir söylem birliği gözlemlediklerini söyleyen Sırakaya, Suriye’nin geleceği için kapsayıcı bir ulusal konferansın şart olduğunu vurguladı. Bu adımın, ortak bir mutabakatla seçim sürecinin başlatılmasına olanak sağlayabileceğini ifade etti.

Gözlemler ve Soru İşaretleri

Sırakaya, İdlib’de 1.6 milyon insanın çadır kentlerde yaşadığını belirterek, bu durumun bölgedeki tahribatı gözler önüne serdiğini kaydetti. Halep, Hama ve Humus’ta büyük yıkımlarla karşılaştıklarını, adeta hayalet şehirler gördüklerini ifade etti.

Sednaya Hapishanesi’nde yapılan incelemelerde ise, burada yaşanan zulüm şartlarını yerinde gözlemleme fırsatını bulduklarını belirten Sırakaya, “İnsanların nahoş uygulamalara maruz kaldığını görmek durumunda kaldık,” dedi.

Suriye’nin Yeniden İnşası ve Beklentiler

Sırakaya, Suriye’nin altyapısındaki tahribatın acilen giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Elektrik ve temiz su temininde ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. “Suriye’nin yeniden inşası çok önemli. Türk halkının bu yönde yardımcı olacağına dair büyük bir beklenti var,” şeklinde konuştu.

Dünya genelindeki ambargonun, Türkiye ve uluslararası toplumun iş birliği sayesinde hafifletilebileceğine değinen Sırakaya, Türk firmalarının Suriye’nin yeniden inşasında etkili bir rol oynamasını beklediklerini belirtti.

İlişkilerin Normalleşmesi

Sırakaya, Suriye yönetiminin Türk menşeli ürünlere yönelik yüksek vergiler uygulayacağına dair iddialara da yanıt verdi. “Suriye yönetimi tüm dünya ülkelerine geçerli olacak bir gümrük rejimi uyguluyor,” diyerek, Türk ürünlerine yönelik muafiyetlerin olacağı müjdesini verdi.

Suriye’deki Zenginlikler

Sırakaya, Suriye’nin petrollerinin YPG/PKK/SDG gibi terör örgütleri tarafından kontrol edilen bölgelerde yoğunlaştığına dikkati çekti. Suriye’deki zenginliklerin halkın ortak malı olduğunu belirtirken, yeni yönetimin buna saygı göstereceğini belirtti.

Son olarak, Sırakaya, Suriye yönetiminin terör gruplarına karşı tutumunun net olduğunu ve tüm bu grupların ülke sınırlarından çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

“`

Related Posts

Algı, aidiyet ve iktidar: Belediyeciliğin görsel rejimi (2)

Belediyelerin işleyişi, işlevleri konusunu iki ayrı yazıda mercek altına alıyoruz. MTO’muzun en parlak isimlerinden Mehmet Varıcı Hocamız, konuyu felsefî derinlik ve tad katarak nefis bir şekilde kaleme aldı. İktidar ve muhalefetteki bütün ilgililerin ilgisine… Zihin açıcı okumalar… İDEOLOJİK ESARET DÜZENİ Belediyecilik, yalnızca hizmetlerin organizasyonu değil, aynı zamanda kültürel temsillerin düzenlenmesidir. Yerel yönetimlerin görünürde tarafsız olan estetik ve kültürel tercihlerinin ardında,

Son dakika: Merkez Bankası’nın rezervlerinde dikkat çeken artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 9 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 811 milyon dolar artışla 144 milyar 343 milyon dolara çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı: Nisanda bütçe açığı dudak uçuklattı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı veriler, kamu maliyesinde dengenin yeniden bozulduğunu ortaya koydu. Açıklamada bütçe gelirlerinin giderleri karşılamadığı vurgulandı.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları: Dolar/TL güne nasıl başladı? (15 Mayıs 2025)

Serbest piyasada 38,7690 liradan alınan dolar, 38,7710 liradan satılıyor. 43,4950 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 43,4970 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 38,7390 lira, avronun satış fiyatı ise 43,4680 lira olmuştu.

Mahfi Eğilmez: Büyük sessizlik kuramı

“Herkes sessizce artan fiyatlara uyum sağlamaya çalışıyor. En fazla itiraz kişi başına geliri nispeten Avrupa düzeyinde olanlardan çıkıyor. Tayland, Mısır düzeyinde kişi başına gelire sahip nüfusun çoğunluğundan kendi aralarındaki itirazlar dışında ses çıkmıyor. Bir bölümü bu durumu dünyada kendilerine verilmiş bir sınav olarak, bir bölümü kader olarak kabullenip susuyor.”

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.