Tüm hesapları altüst eden keşif! Bilim adamları uzayda oksijen buldu…

Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: İlk Galaksiler Beklenenden Çok Daha Hızlı Gelişti!

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir keşif, evrenin başlangıcında galaksilerin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde geliştiğini ortaya koydu.

JAMES WEBB TELESKOPU, 13,4 MİLYAR YIL ÖNCESİNDEKİ IŞIĞI YAKALADI

CNN International’ın aktardığı habere göre, JADES-GS-z14-0 adındaki bu devasa ve parlak galaksi, Ocak 2024’te James Webb Uzay Teleskobu tarafından keşfedildi.

Webb’in kızılötesi gözlemleri sayesinde, bilim insanları Büyük Patlama’dan sadece 300 milyon yıl sonra oluşan bu galaksiyi gözlemleyebildi.

Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskobu ile yapılan ek gözlemler, galaksinin içinde oksijen ve ağır metaller bulunduğunu ortaya çıkardı.

Erken dönemde bu elementleri tespit etmek, gökbilimcileri şaşırttı.

GÖKBİLİMCİLER: ‘BEKLENENDEN ÇOK DAHA HIZLI GERÇEKLEŞİYOR’

Keşfin detayları The Astrophysical Journal dergisinde yayımlandı. Çalışmanın lider yazarı ve Leiden Üniversitesi’nden gökbilimci Sander Schouws, bulguları şu şekilde yorumladı:

“Bu, beklenmedik bir yerde yetişkin bir birey bulmak gibidir. Sonuçlar, galaksinin hızlı bir şekilde oluştuğunu ve büyüdüğünü gösteriyor. Bu, galaksilerin evrenin ilk günlerinde beklenenden çok daha hızlı bir şekilde geliştiğine dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.”

EN PARLAK ÜÇÜNCÜ GALAKSİ!

JADES-GS-z14-0, sadece uzak olmasıyla değil aynı zamanda parlaklığıyla da dikkat çekiyor. James Webb Teleskobu tarafından incelenen 700 uzak galaksi arasında, en uzak olmasına rağmen en parlak üçüncü galaksi olarak belirlendi.

Ancak, bilim insanları ilk dönemdeki galaksilerin daha küçük ve soluk olmasını bekliyordu. Schouws, durumu şu şekilde açıkladı:

“Erken evrenin galaksileri, Hubble ve JWST’nin ortaya koyduğu bilinen galaksilerden çok farklı. Daha kompakt, gaz açısından zengin ve dağınık bir görünüme sahipler. Koşullar çok daha aşırı çünkü büyük miktarda yıldız hızla küçük bir alanda oluşuyor.”

Bu keşif, evrenin ilk dönemlerindeki galaksi oluşum süreçleri hakkında yeni sorular gündeme getirirken, galaksilerin neden bu kadar hızlı evrimleştiğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

ChatGPT’nin saatlerce çalışmanıza gerek bırakmayan yeni ücretsiz aracı… Nasıl etkinleştirilir?

ChatGPT, artık zaman alıcı araştırma süreçlerini tamamen üstlenen “Derinlemesine Araştırma” özelliğini ücretsiz olarak sunuyor.

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …