TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

KOBİ’lerin Finansmana Erişim Sorunları Devam Ediyor

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, KOBİ’lerin toplam girişimlerin yüzde 99.7’sini, istihdamın yüzde 70.5’ini ve üretim değerinin yüzde 41.6’sını oluşturduğunu belirterek, sorunlu bir dönemden geçtiklerini söyledi. Sönmez, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bugün KOBİ’ler büyümeye değil, hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

Geçen yıl her dört işletmeden üçünün finansmana erişimde güçlük yaşadığını ve her iki işletmeden birinin bu nedenle iş hacmini daraltmak zorunda kaldığını vurgulayan Sönmez, bu yılın ilk yarısında da benzer bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Farklı coğrafyalarda devam eden savaşlar, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu kriz ortamının işletmeler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu dile getirdi.

Çözüm Yolları Neler?

Sönmez, sorunların aşılması için önerilerde bulundu. Bunlar arasında kredi mekanizmalarının çeşitlendirilmesi, teminat yapısının esnetilmesi, finansal okuryazarlık ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması, makroekonomik istikrar ve öngörülebilirlik, bölgesel farklılıkların gözetildiği finansal programlar yer alıyor.

KOBİ Kredileri ve Riskler

BDDK’nın verilerine göre, KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerin miktarı artarken, takipteki KOBİ kredilerinde de artış kaydedildi. Nisan 2025 sonunda bankalardan kredi kullanan KOBİ sayısının 4 milyon 681 bin olduğu belirtilirken, batık KOBİ kredilerinin miktarının 122.5 milyar TL’ye ulaştığı ifade edildi.

TÜSİAD Başkanı: ABD Politikaları Risk Oluşturuyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, küresel rekabetin değiştiğini ve korumacılığın arttığını vurgulayarak, Türkiye’nin doğru adımlar atması durumunda bu süreçten avantajlı çıkabileceğini belirtti. Turan, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin küresel ekonomi için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade ederken, Türkiye’nin altyapı yatırımları ve özel sektör dinamizmi ile öne çıkabileceğini söyledi.

Rekabet Gücünde Gerileme

Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi’ne göre, Türkiye’nin imalat sanayisi sektörleri değerlendirildi ve endeks sabit kaldı. Ancak yıllık bazda yüzde 8.9 oranında gerileyerek 2015 seviyesinin altına indi.

Related Posts

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …

Tesla’dan Türkiye adımı: Her gün sipariş verilecek

Türkiye’de elektrikli otomobillere olan talep her geçen gün artıyor. Tesla da bunun farkında olduğu için yeni düzenlemeye gitti.

Polisan Holding satıldı: İşte yeni sahibi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Polisan Holding, Bitlis Ailesi tarafından Yüksel Yıldırım liderliğindeki Yıldırım Holding’in iştiraki Corex Holding B.V.’ye devrediliyor. Bu büyük ölçekli devir için taraflar arasında hisse devir sözleşmesi …

Resmen açıklandı: En düşük maaşlara yüzde 75 zam geldi

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Unilever Besan Besin Sanayi fabrikasında Tek Gıda İş Gebze Şubesi ile işveren arasında 6 aydır devam eden toplu sözleşme görüşmeleri nihayet sonuçlandı. Yaplan anlaşamaya göre işçilerin maaşlarına yüzde 75 oranında zam …

Hükümetin kamu işçisine ikinci teklifi belli oldu

SON DAKİKA: Kamu işçisine ikinci teklif belli oldu.

TCMB: Öncü veriler dezenflasyon sürecinin devamına işaret ediyor

TCMB: Öncü veriler dezenflasyon sürecinin devamına işaret ediyor