Üniversite kampında cinsiyet ayrımı: ‘Haremlik-selamlık’ uygulaması tepki çekti

Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) protokolü ilkokuldan üniversite gençlerine kadar birçok kamp ve eğitim programı laik ve karma eğitime aykırı etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Gazete Yanigün’den Kenan Yeşil’in haberine göre Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle Kamp+ kapsamında düzenlenen ‘Milli Yetkinlik Hamlesi Kampı’nda ‘Haremlik-Selamlık’ uygulaması yapıldı.

‘HAREMLİK-SELAMLIK’ KAMP

Kamp+ kapsamında düzenlenen Milli Yetkinlik Hamlesi Kampı’na üniversitelerin ilgili bölümlerinde 2., 3. ve 4. sınıfta aktif öğrenci olarak eğitim-öğretim hayatına devam eden gençler davet edildi.

Kampın içeriğinde, tematik eğitimler ve atölyeler yanı sıra kamp aktiviteleri ve kültürel geziler yer alırken erkek öğrenciler ve kadın öğrenciler için ayrı ayrı günler belirlendi. Üniversiteli kadın öğrenciler, 11-15 Şubat 2025 tarihleri arasında kamlarını tamamladı. Erkek öğrenciler için 16-20 Şubat 2025 tarihleri arasında belirlenen kamplarını devam ediyor.

“LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM İLKELERİNE AYKIRI”

Harem-selamlık uygulamalarının laik ve bilimsel eğitim ilkelerinin dışında olduğunu vurgulayan Eğitim Sen İzmir Üniversiteler (3 Nolu) Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, “Eğitimin modern, bilimsel ve laik temellerde gerçekleştirilmesi gerektiği ilkesini üniversite duvarları arasında sınırlı tutmuyoruz. Eğitimin her aşamasında bu ilkelere uygun olarak yapılması gerekiyor. Harem-selamlık uygulamaları da laik ve bilimsel eğitim standartlarının dışındadır. Bu tür uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir” dedi.

CİNSİYET AYRIMINA TEPKİ

Milli Yetkinlik Hamlesi Kampı’nda, ‘Haremlik-Selamlık’ uygulaması ile gençlerin cinsiyetlerine göre ayrıştırılmalarını tepki gösteren Lülüfer Körükmez, “Bir eğitim programında gençlerin biyolojik cinsiyetlerine göre ayrıştırılarak gruplandırılması, gençlerin birbirlerinden öğrenme fırsatlarını da engelliyor. Teknoloji alanında toplumsal cinsiyetten kaynaklanan eşitsizlikleri aşmak dünyada pek çok girişim varken, bu engelleri bertaraf etmek için çalışmalar yapılırken ülkemizde bu tür uygulamalar cinsiyet eşitsizliğine dayalı eşitsizlikleri derinleştirecektir. Teknoloji konusunda bir eğitimin biyolojik cinsiyete göre ayrıştırılmasının herhangi bir pedagojik nedeni ve faydası olamaz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Hava durumu tahminleri il il 7 Mayıs 2025 | Yarın hava nasıl olacak? İstanbul’da yağmur var mı? Meteoroloji’den Marmara için sağanak uyarısı!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. İstanbul’da sıcaklıklar etkisini artırırken, sağanak uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre çarşamba günü Edirne, Kırklareli, Sakarya, Kocaeli, Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar, Isparta, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Malatya, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde sağanak yağış etkili olacak. İstanbul’da ise sıcaklık yarın 27 dereceye kadar çıkacak. Mevsim normalleri üzerinde seyredecek olan hava sıcaklıklarının, Pazar günü kuzeybatı kesimlerden başlayarak azalacağı tahmin ediliyor. Peki, yarın hava nasıl olacak? İstanbul’da yağmur var mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 7 Mayıs hava durumu raporu.

HIDRELLEZ TARİHÇESİ VE KÖKENİ || Hıdrellez nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Hıdrellez neden kutlanır?

Hıdrellez hikayesi ve anlamı, günün merak edilen konu başlıklarından biri. Anadolu’da, aharın habercisi “Hıdırellez”, asırlardır nesilden nesile aktarılıyor. Bu özel gün Türkiye ile Kuzey Makedonya’nın ortak çalışması sonucu 2017’de ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’ne kaydettirilen Hıdırellez, kutlamalarla da gelecek nesillere aktarılıyor. Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez olarak anılan bu günle ilgili ayrıntılar merak konusu oldu. Peki Hıdrellez nasıl ortaya çıktı, hikayesi nedir? Hıdırellez İlyas ve Hızır kimdir, neden buluşur? İşte ayrıntılar…

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (2025-HMGS/1) soru ve cevapları, yılın ilk HMGS oturumunun tamamlanmasıyla birlikte adaylar tarafından merak konusu oldu. Peki, HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Üniversiteden dolandırıcılığa karşı bilinçlendirme hamlesi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi “Kırsalda Kalkınma İçin Anahtar: Dijital Finansal Okuryazarlık Yetkinliklerinin Artırılması” projesi kapsamında, Tokat il genelinde ve kırsal bölgelerde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik eğitimler veriyor.

EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları açıklandı mı? EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

114. dönem ÖGG Temel Eğitim ve 90. Yenileme Eğitimi Sınavına katılan adaylar sonuçlara yoğunlaştı. Peki, EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları açıklandı mı? EGM 114. dönem Özel Güvenlik Görevlisi sınav sonuçları nasıl sorgulanır?