Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay Zeka ve İnsan İletişimi

Yapay zeka, günümüzün popüler konularından biri haline geldi. Ancak, insan iletişiminin yerini tam olarak dolduramayacağı düşünülüyor.

Uzmanlara göre, yapay zeka günlük yaşamda yaygın olarak kullanılıyor ancak duygusal faktörler genellikle göz ardı ediliyor. Her evde kullanılan yapay zeka uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı vurgulanıyor ancak etik sınırların korunması gerektiği belirtiliyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın insanların özel alanlarına müdahale etmemesi gerektiğini ve duygusal unsurları ihmal ettiğini savunuyor. Ayrıca yapay zeka kullanımının sosyal izolasyon ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları artırabileceğini, yaratıcılığı azaltabileceğini ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın günlük yaşamdaki yaygınlığı ve psikolojik etkileri hakkında bilgi verdi.

Yapay zeka Günlük Hayatta

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın artık hayatımızın bir parçası olduğunu ve yaygın bir şekilde kullanıldığını vurguluyor. Cep telefonlarından navigasyon sistemlerine, akıllı ev uygulamalarından dil çeviri programlarına kadar birçok ürün ve hizmetin yapay zeka içerdiğini belirtiyor.

Yapay Zeka ve Etik Değerler

Demir, yapay zekanın kontrollü bir şekilde kullanılması halinde insanlar için faydalı olabileceğini ancak etik kurallara uyulması gerektiğini söylüyor. Yapay zekanın insanların özel alanlarına müdahale etmemesi ve doğal zekayı kontrol altında tutmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Etik kurallara uyulmadığı takdirde, yapay zekanın olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Yapay Zeka ve Psikoloji

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın duygusal faktörleri genellikle göz ardı ettiğini ve insan iletişiminde zorluklar doğurabileceğini belirtiyor. Duygusal faktörlerin önemine değinen Demir, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla beraber olumsuz duyguların artabileceğini ifade ediyor.

Sosyal etkileşimin ve doğal iletişimin insanlar için önemli olduğunu vurgulayan Demir, yapay zeka kullanımının artmasıyla bu deneyimlerin azaldığını belirtiyor. Bu durumun kişilerde değersizlik, yalnızlık ve sosyal izolasyon gibi duyguları artırabileceğini söylüyor. Ayrıca yapay zekanın aşırı kullanımının dikkat eksikliği ve bağımlılık gibi psikolojik problemlere sebep olabileceğine dikkat çekiyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.